HTML

Ajnánlom

Angol Ingatlan

Mindent az angol ingatlanokról

Látogatók

Locations of visitors to this page
Online látogatók:

Friss topikok

Archívum

Címkék

2011.03.10. 22:01 Vektorigo

Életem első igazi befektetése

kb. 5 évvel ezelőtt egy kicsit kezdett elegem lenni a munkámból. Nagyon jó helyen dolgoztam, (Mammut vezérigazgatóságán... egyébként a Mammut mint építkezési projekt sem volt egy utolsó. Szerencsém volt bepillantani a születésétől kezdve a megvalósításig igen sokmindenbe), de úgy éreztem, hogy többre vagyok képes. Jó voltam a munkámban és élveztem is, de többre vágytam... keresgetni kezdtem, hogy mivel kéne foglalkoznom, mit kéne csinálnom, hogyan lehetnék több, mivel tudnék mégtöbb pénzt csinálni. Az interneten ráakadtam egy személyiség fejlesztő tanfolyamra, de olyan borsos ára volt, hogy jobbnak láttam első körben valami olcsóbbal kezdeni. Így akadtam rá Robert Kiyosaki Gazdag Papa, Szegény Papa című könyvére. A Mammutban lerohantam a Libribe és megvettem a könyvet 1680 Ft-ért. Ahogy visszaértem a helyemre, olvasni kezdtem és alig tudtam letenni. Nagyon vártam, hogy vége legyen a melónak és nyugodtan folytathassam az olvasást. Teljesen magával ragadt. Olyan egyszerűséggel és olyan sztorikkal érteti meg Kiyosaki a befektetés és a pénzügyi inteligencia lényegét, amilyennel még nem találkoztam. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a könyvet, még olyanoknak is akik nem szeretnek olvasni. Én se szerettem. Kifejezetten utálam olvasni, ami a sok kötelező olvasmánynak az “áldásos” hatása volt. De a vágyam, hogy befektessek és pénzt csináljak nagyobb volt, mint az utálatom az olvasás iránt. A nyelvezete nagyon egyszerű és olvasmányos.

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.” - Mark Twain

Attól a naptól kezdetét vette egy csodálatos utazás, mely a fejlődésemről és a befektetéseimről szól. Azóta legalább száz könyvet olvastam el és több tucat tanfolyamon vettem részt, ahol a befektetésekről és önmagamról tanultam. Rengeteg pénzt, időt, energiát fektettem magamba és a tanulásba, ami szép lassan kezdte meghozni édes gyümölcseit.

Angol Ingatlan - Robert Kiyosaki - Gazdag Papa Szegény Papa Kiyosaki 3 fő területre osztja a befektetéseket: Ingatlan, Tőzsde, Business. Ez az a három terület, ahol befektethetsz. Végigmentem mind a három területen és nekem személy szerint az Ingatlan a kedvencem. Eltartott egy ideig amíg erre ráeszméltem, de legalább van tapasztalatom a tőzsdén és a business-ben egyaránt. Sem a tőzsdén, sem a business-ben nem érzem annyira a kontrolt, mint az ingatlanban.

Szeretem azt a tempót, amit az ingatlannal diktál. Az ingatlan egy hosszú távú befektetés és az ingatlannal kapcsolatos ügyek intézése is napokig, hetekig vagy akár hónapokig eltarthat. Egy ház felépítése is eltart jó pár hónapig. Tervezni kell, kivitelezni, munkákat összeszervezni, anyagot venni stb. a malternak száradnia kell és a kertben se nő ki a fű két nap alatt. Kemény munka és sok idő kell egy ingatlan születéséhez, ezért nagy értéket képvisel. Nem beszélve egy egy építmény életkoráról. Nem hogy évek, de kivételes esetekben 1000 éveken keresztül állhat egy műremek. A piramisokra gondolok, melyek nem mindennapi ingatlanok :)  De hogy ne menjünk messzire, itt Skóciában is van 5000 éves építmény, mégpedig a Knap of Howar i.e. 3500-ból:

Angol Ingatlan - 500 éves építmény

5000 éves építmény

Hát nem csodálatos? 5000 év? Micsoda megtérülése lenne egy ingatlannak, amit 5000 évre adnánk bérbe? Vagy legyen csak 1000 év... vagy 100 :) Budapesten se ritka a 100 éves épület.

Még ha eladás céljára veszünk is ingatlant, a legritkább esetben tudjuk a vételt és az eladást két héten belül lebonyolítani. Ehhez képest a tőzsdén másodpercek alatt tudunk egy-egy értékpapír birtokosai lenni. Az ingatlanok árfolyama havonta, (de inkább évente) változik, de nem olyan mértékben, hogy az túl nagy meglepetéssel szolgáljon, szemben a tőszdvel, ahol megintcsak másodpercekről beszélhetünk.

Szeretem, hogy az ingatlan olyan “nyugis”, abban az értelemben, hogy nem igazán lehet vele rohanni. Tetszik, hogy értékálló. Ha válság van, és a pénz értéke rohamossan csökken, az ingatlan szilárdan örzi az értékét. Az ingatlanra mindig azt mondtam, hogy ez az, ami minden embernek nagy dolog. Már gyermek korban is családról, házról és autóról álmodozunk. Az autó és a ház közül általában az ingatlannak van magasabb ára. Ezért még azt mondom, hogy Madonnának, vagy a Lady Gaganak is nagy dolog, amikor megvásárolja saját palotáját. Donald Trump-nak is nagy dolog, amikor újabb Casinot vagy hotelt nyit. Csak a méretekben és az árban van különbség, de az ingatlan a legtöbb ember számára valami “nagyot” képvisel és nehéz kicsiben kezdeni.


Amit kicsiben lehet kezdeni az a befektetés saját tudásunkba. Ez az, ami igazán megtérül. Minél több információd van, annál nagyobb biztonsággal tudsz befektetni. Az igazi befektetők nem azért “nagyok” mert sok pénzük van, hanem megvan a képességük a sok pénz előállítására.


Életem első igazi befektetése nem volt valami nagy összeg: 1680 Ft és nem ingatlan volt, hanem ingóság, de elengedhetetlen volt az ingatlan befektetésekhez vezető úton. Mindenkinek ajánlom, hogy aki befektetni akar, az először magába fektessen egy kicsit és utána vágjon bele a nagyobb befektetésekbe. Könyvek elolvasásával rengeteg tapasztalatot szerezhetünk és értékéhez képest sokkal többet nyerhetünk. Sőt, néha milliókat lehet spórolni ha ingatlanról van szó.

Egyet értek Tonk Emillel aki ezt állítja:

Aki sajnálja a pénzt a tudás megszerzésére, az nem számol a tudatlanság költségeivel

 Követlező bejegyzés 2011-03-12 23:00-kor jelenik meg

Szólj hozzá!

Címkék: első papa gazdag szegény kiyosaki


A bejegyzés trackback címe:

https://angolingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr122720058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása